Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

czwartek, 04 kwietnia 2013

Orzechowe łamańce / Peanut Brittle

Szybki deser, który poznałam dzięki Galerii Potraw. Znany na całym świecie w różnych formach, a w tej chyba najbardziej w Stanach. Orzeszki ziemne można zastąpić innymi ulubionymi orzechami, np. macadamia, migdałami, nerkowcami itp. - wówczas powstaną inne pyszne łamańce.

Źródło: Galeria Potraw (przepis od pinkink, a dziękuję szczególnie szopenowi za cierpliwość do moich pytań), polecam też krótki film instruktażowy, który wklejam na dole.

 


 

I found this quick dessert at Food Gallery. It's known all over the world, but in this particular form I think in US the most. You can substitute peanuts with other nuts, such as macadamia nuts, almonds, cashew etc. - that way you'll get other delicious brittles.

Source: Galeria Potraw (pinkink's recipe, a big thank you to szopen for his patience), I also recommend a short movie, which I link at the end of this post.


Peanut Brittle

Składniki:
pół szklanki syropu kukurydzianego*
1 szklanka cukru
1/8 łyżeczki (mała szczypta) soli
1 szklanka orzeszków ziemnych bez soli**
2 łyżki masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka sody oczyszczonej

Dużą blachę (ja używam takiej od piekarnika) posmarować cienką warstwą masła. Odstawić na bok.

Do rondla wlać syrop kukurydziany, dodać cukier i sól. Gotować na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści i masa zacznie wrzeć. Od tego momentu gotować przez około 5 minut, nie mieszając, aż masa zacznie nabierać złotego koloru (jeśli używacie ciemnego syropu, to jego kolor powinien się jeszcze trochę pogłębić). Oczyścić brzegi garnka z cukru pędzelkiem zwilżonym wodą, żeby zapobiec przypalaniu. Po 5 minutach dodać orzeszki, wymieszać, żeby całe były pokryte karmelem i gotować kolejne 2-5 minut (aż masa nabierze ciemnozłotego koloru). Zdjąć z ognia, dodać masło, wanilię i sodę, wymieszać krótko i szybko wylać masę na przygotowaną blachę, rozprowadzając cienko na jej powierzchni. Odstawić do zastygnięcia, po czym połamać na mniejsze kawałki. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

Smacznego!

* można zamienić na inny syrop, np. z agawy
** część z nich (np. 1/4) można rozdrobnić na mniejsze kawałki

Peanut Brittle

 

Peanut Brittle

Ingredients:
half cup corn syrup*
1 cup sugar
1/8 tsp salt
1 cup unsalted peanuts**
2 tbsp unsalted butter
2 tsp vanilla extract
1 tbsp baking soda

Grease a large baking pan with butter and set it aside.

Combine corn syrup, sugar and salt in a heavy saucepan. Cook over medium heat, stirring with a wooden spoon, until sugar dissolves and the mixture starts to boil. Form that point cook for about 5 minutes, without stirring, until the mixture starts turning golden (if you're using dark syrup, it's colour should deepen slightly). Wash down any crystals that form on the sides of the pan with a brush dipped in warm water to avoid burning the saoucepan. After 5 minutes add peanuts, stir to cover them all in caramel and cook for another 2-5 minutes (until the mixture turns golden brown). Remove form the heat, add butter, vanilla and soda, stir short and pour immediately onto the prepared pan, spreading the mixture with a wooden spoon. Set it aside to cool and harden, then brake the brittle into smaller pieces. Store in an airtight container.

Enjoy!

* you can use other syrups, ex. agave syrup
** you can blend part of peanuts into smaller pieces

Peanut Brittle




Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
czwartek, 04 kwietnia 2013 12:48

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Misia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/04/04 19:40:10:

    Same pyszności! :) Muszę koniecznie wypróbować przepis!:)

    Ściskam cieplutko!

  • Gość Zdana napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/01/25 20:55:19:

    A gdzie można kupić taki syrop kukurydziany i jak on wygląda w ogóle? :) Bo ja bym chciała spróbować tych pyszności, ale ten syrop stoi mi na przeszkodzie

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/26 19:57:48:

    Zdana: ja swój miałam z USA, ale w Polsce też powinien być, spróbuj na Allegro albo w Kuchniach Świata. Ja miałam taki, jak w linku (już mi się skończył niestety):
    americanstuff4you.com/product/aunt-jemima-original-syrup-24-fl-oz710-ml/

  • Gość Agataaaa napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/12/24 14:15:45:

    Wygladają super i pewnie smakuja rownie dobrze, więc postanowilam takie zrobić ale wyszly miekkie nawet po trzymaniu w lodowce :/ co zrobiłam źle?

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/25 00:55:56:

    Agataaaa: Mnie to się też przytrafiało, myślę że to kwestia wilgotności powietrza; one łatwo łapią wilgoć niestety, a pogoda nas nie rozpieszcza ostatnio. Nie jestem pewna, czy lodówka to dla nich dobre miejsce, stawiałabym raczej na szczelny pojemnik i jakąś zacienioną, suchą szafkę.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl