Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

czwartek, 18 kwietnia 2013

Lody czekoladowo-cynamonowe / Chocolate-Cinnamon Ice Cream

Są dokładnie takie, jak ich nazwa - mocno czekoladowe z wyraźnym akcentem cynamonowym. A o stopniu ich czekoladowości możecie zdecydować sami, używając czekolady o takiej zawartości miazgi kakaowej, jaka Wam odpowiada.

Źródło inspiracji: The Essential Dessert Cookbook (z małymi zmianami)



They are exactly as their name points - strongly chocolate with a clear cinnamon accent. And you can decide how much chocolate you want your ice cream to be, simply by choosing chocolate with lower or higher cocoa content.


Lody czekoladowo-cynamonowe


Składniki (na około 1 litr lodów):

2 szklanki (500 ml) mleka 3,2%
szczypta soli
200g gorzkiej czekolady
4 laski cynamonu
4 żółtka
3/4 szklanki (185g) drobnego cukru
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
2 szklanki (około 500g) śmietany kremówki, schłodzonej (używam 36% Piątnicy)

Do rondla wlać mleko, dodać szczyptę soli, czekoladę połamaną na kawałki oraz laski cynamonu. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści (nie gotować!). Przykryć garnek i odstawić na bok.

Przygotować kąpiel lodową: do dużej miski wsypać kostki lodu i zalać je niewielką ilością zimnej wody, do tego wstawić drugą miskę, a nad nią położyć sito.

W osobnej misce zmiksować żółtka z cukrem i cynamonem mielonym na jasną, puszystą masę (na kogel mogel, tylko z cynamonem). Z rondla wyjąć laski cynamonu, a następnie, miksując ponownie żółtka na wolnych obrotach, dolewać cienkim strumieniem mleko z czekoladą. Całość przelać z powrotem do rondla i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Najlepiej robić to silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką z prostym zakończeniem, tak żeby zgarniać krem od dna rondla. Podgrzewać do czasu, aż mieszanka zgęstnieje (nie gotować!). Tą mieszankę przelać przez przygotowane sito do miski i schłodzić w kąpieli lodowej, mieszając aż wystygnie. Schłodzić w lodówce, a następnie zmieszać z kremówką. Zmrozić w maszynie do lodów, postępując zgodnie z jej instrukcją.

Lody można też przygotować bez użycia maszyny - schłodzoną mieszankę przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Co jakiś czas wyjmować i mieszać, żeby rozbić kryształki lodu.

Smacznego!

Lody czekoladowo-cynamonowe


Chocolate-Cinnamon Ice Cream

Ingredients (for about 1 liter):
2 cups (500 ml) fat milk (3,2%)
pinch of salt
200g dark chocolate
4 cinnamon sticks
4 egg yolks
3/4 cup (185g) superfine sugar
1,5 tsp ground cinnamon
2 cups (about 500g) heavy cream, chilled (I use 36%)

Put milk, salt, chocolate (broken into pieces) and cinnamon sticks in a medium saucepan. Cook over low heat, stirring, until chocolate has melted completely (do not boil!). Cover the saucepan with a lid or plate and set aside.

Prepare an ice bath: put some ice into a large bowl, pour a little bit of cold water over it, then set another bowl over the first one and place a mesh sieve on top of everything .

In a separate bowl mix the egg yolks with sugar and ground cinnamon, until the mixture is thick and pale (something like this but with cinnamon). Remove the cinnamon sticks from the saucepan. Start mixing the egg yolks again on low speed and gradually (with a thin stream) pour the chocolate mixture into the egg yolks. When it's combined, pour whole mixture back to the saucepan and cook over low heat, stirring constantly. I prefer using a silicone or wooden spatula with a straight edge for stirring, because it's best for scraping the mixture from the bottom. Cook until the mixture thickens and coats the back of a spoon (do not boil!). Pour it through a mesh sieve into a bowl you prepared earlier and cool down in an ice bath, whisking vigorously. Chill in a refrigerator, then slowly stir in the heavy cream. Freeze in an ice cream machine (see manufacturer's instructions for details).

You can also make your ice cream without the machine - pour the mixture into a container and freeze until solid, but take it out and beat with eletric mixer until smooth every now and then (about 30 minutes) to brake the ice crystals. 

Enjoy!



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
czwartek, 18 kwietnia 2013 10:16

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/20 02:15:28:

    Wyglądają cudownie, musiały smakować wspaniale :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl