Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

piątek, 01 marca 2013

Piekielny kurczak Magdy

Kawałki piersi drobiowych w gęstym, słodko-ostrym sosie, podawane z ryżem - to u nas specjalność Magdy. Zapraszam na piekielną ucztę!

Źródło: Kuchnia polska Małgorzata Caprari, przepis dostosowany przez Magdę


Składniki (na około 4-5 porcji):
pół kg piersi z kurczaka lub indyka
przyprawa do drobiu (do smaku)
2 średnie cebule
3 duże ząbki czosnku
200g pikantnego ketchupu
3 łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki cukru
4 łyżeczki konfitury lub powideł (np. z moreli, śliwek)
pół szklanki wody
3 łyżki mąki
szczypta soli
pieprz cayenne (do smaku)
tłuszcz do smażenia (np. masło, olej)

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Natrzeć przyprawą do drobiu, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut. Cebule obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim cebulę. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz ketchup. Ocet winny wymieszać z cukrem, powidłami i wodą; dodać do patelni i zagotować.
Do foliowej torebki wsypać mąkę, sól i pieprz cayenne, a następnie dodać odłożone wcześniej do lodówki mięso. Zamknąć torebkę i potrząsać, aż kawałki kurczaka dokładnie pokryją się przyprawami. Tak przygotowane mięso obrumienić na patelni z rozgrzanym tłuszczem (osobno od sosu). Kurczaka przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania i zalać zagotowaną mieszanką z patelni. Piec pod przykryciem w 180oC, przez 20-30 minut, aż kurczak będzie miękki i upieczony w środku. Podawać z ryżem.

Smacznego!


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
piątek, 01 marca 2013 10:05

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/01 10:23:46:

    ale pyszności :) lubię takie dania

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl