Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

wtorek, 19 marca 2013

Ciastka graham (Graham crackers)

Graham crackers to amerykańskie ciastka z razowej mąki pszennej. Wymyślił je w 1829 roku, mieszkający w Bound Brook (New Jersey, USA) prezbiteriański pastor Sylvester Graham (tak - mąka graham to właśnie od jego nazwiska). Graham był wegetarianinem, zalecał spanie na twardym materacu, wietrzenie sypialni, zimne prysznice, noszenie luźnych, przewiewnych ubrań i ćwiczenia fizyczne. Ogólnie można by rzec, że zalecał zdrowy tryb życia, co się chwali, z tym że dodatkowo nasz wielebny chciał w ten sposób uwolnić człowieka od grzesznych myśli i czynów, a ciastka były jednym z elementów terapii.

Ciastka graham wypieka się tradycyjnie w formie dużych płatów, dziurkowanych na całej powierzchni i podzielonych perforacją na prostokąty, które odłamuje się samemu. Oryginalnie są słodzone miodem, ale współczesne przepisy uwzględniają też cukier. Niektóre wersje zawierają cynamon (w cieście lub jako posypkę z cukrem na wierzchu) - jak widać, dzisiejsze wersje odbiegają od założenia, że ciastka miały być przede wszystkim zdrowe...

Ja podzieliłam moją wersję od razu na osobne ciastka i nie dodawałam cynamonu (bardziej smakują mi z wanilią), ale w nawiasie daję opcję do wyboru (moim domownikom bardziej smakowały jednak z cynamonem).

Źródło informacji: strona www Bound Brook
Źródło przepisu: połączenie przepisów Marthy Stewart (baza) i wersji znalezionych on-line


Składniki (na około 45 ciastek):
210g (niecałe 1,5 szklanki) mąki pszennej
130g (niecała 1 szklanka) mąki graham (razowa mąka pszenna, typ 1850)
50g (niecałe pół szklanki) zarodków pszennych
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
226g masła, w temperaturze pokojowej
160g (2/3 szklanki) brązowego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego)
45g (2 łyżki) miodu

W jednej misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę graham, zarodki pszenne, sodę oczyszczoną i sól.
W innej misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii i miód i ponownie zmiksować. Następnie - ciągle miksując - dodawać stopniowo mieszankę mączną. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Podzielić ciasto na dwie części, uformować każdą w dysk, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (podsypując mąką w miarę potrzeby) na grubość 3-5 mm (czyli dość grubo), wyciąć ciastka dowolnego kształtu i podziurkować ich powierzchnię. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić ponownie do schłodzenia, na około 40 minut.

Piekarnik nagrzać do 175oC. Ciastka piec przez 10-20 minut, przekręcając je co parę minut, żeby równo się upiekły. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek, ale grunt, żeby upiekły się na złoto (moje są nawet trochę ciemniejsze, bo lubię dobrze wypieczone).

Ciastka można jeść same, ale świetnie nadają się też jako spód do tart i american pies.

Smacznego!


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
wtorek, 19 marca 2013 10:22

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Magda napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2013/12/22 10:32:23:

    Czy zamiast masła można dodać margarynę?

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/23 12:38:00:

    Magda: można, chociaż ja zdecydowanie wolę smak masła.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl