Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

poniedziałek, 18 lutego 2013

Potrawa z szybkowara

Proste danie jednogarnkowe lub, jeśli ktoś woli, wiejskie żarełko :) Ja uwielbiam i polecam też Wam. Przygotowane w szybkowarze, czyli garnku ze szczelną pokrywką, w którym wykorzystuje się ciśnienie do szybszego przygotowania potraw. Uważajcie przy rozszczelnianiu, żeby się nie poparzyć!

Źródło: przepis domowy, specjalność Taty

Składniki na cały garnek (na około 7 porcji):
500-600g kiełbasy
200g boczku wędzonego
2-3 cebule
pół główki niedużej kapusty
1-1,2 kg ziemniaków
3-4 pomidory bez skórki (lub 2 puszki pomidorów bez skórki)
zioła i przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, słodka papryka

Kiełbasę pokroić w grube półtalarki. Boczek pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w piórka. Kapustę poszatkować. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Pomidory pokroić w duże kawałki.

Układać warstwami w szybkowarze (w trzech rundach): ziemniaki, kapusta, przyprawy (po dużej szczypcie), cebula, mięso, pomidory (i jeszcze dwa razy tak samo). Zamknąć pokrywę i gotować do momentu, gdy gwizdek zacznie podskakiwać i świszczeć. Zmniejszyć ogień, i gotować jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyłączyć, wypuścić parę (wyrównać ciśnienie) i otworzyć. Zajadać po paru minutach (żeby się nie poparzyć).

Smacznego!


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
poniedziałek, 18 lutego 2013 10:28

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość zdana napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2013/02/18 12:26:30:

    Zdecydowanie dobry przepis - uwielbiam dania jednogarnkowe. A nie masz zdjęcia szybkowara? Wasz egzlemplarz to podobno zabytek :) my nie mamy niestety takiego cuda - już nie mielibyśmy go gdzie postawić :P

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/18 12:42:38:

    Zdana: faktycznie zabytek, jest u nas odkąd pamiętam :) zaraz cyknę fotę i dorzucę do wpisu

  • Gość zdana napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/27 13:09:51:

    Dzięki za zdjęcie - prezentuje się godnie :)

  • artnow napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/19 14:18:25:

    Jutro mam zamiar wypróbować przepis. Z drobną modyfikacją. Zamiast słodkiej będzie kiszona kapusta.
    I jeszcze tylko małe pytanie - czy do wszystkiego lejesz może wodę, bo szybkowar chyba musi mieć nad czym pracować.

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/19 18:32:34:

    artnow: nie leję wody - składniki potrawy same puszczają soki w trakcie gotowania. Jeśli chcesz możesz wlać jej troszkę na dno, chociaż nie wydaję mi się, żeby było to konieczne, szkoda też "rozmaczać" smak potrawy :)

  • Gość argennia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/01/22 09:14:06:

    Witam !
    Od niedzieli jestem szczęśliwą posiadaczką szybkowaru. Wczoraj zrobiłam twoje danie. Jak dla mnie bomba! Proste, szybkie i smaczne. Przyprawiłam vegetą, pieprzem, czubricą i majerankiem, a na wierzch wrzuciłam trochę pokrojonych w plastry pieczarek bo mi zalegały ;)

    P.S. czy mogę udostępnić ten przepis ( z moją modyfikacją ) na innym portalu ? Oczywiście nie podpiszę się pod tym, źródło będzie podane z linkiem do Ciebie.

    Pozdrawiam !

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/22 16:30:42:

    argennia: Dzięki, ja je też bardzo lubię. Oczywiście wrzucaj przepis, niech idzie w świat :)

  • Gość reassor napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/09/21 22:11:55:

    ja w ten sposób robię prażonki w domu ;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl