Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

środa, 13 lutego 2013

Naleśniki II

To mój drugi ulubiony przepis na naleśniki. Tym razem z całymi jajkami (bez ubijania osobno piany z białek) i wodą gazowaną. Wychodzą co do jednego, nawet pierwszy, który u mnie zazwyczaj był skazywany na straty :)

Źródło: Kuchnia polska Małgorzata Caprari


Składniki (na około 15 naleśników):
1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
pół łyżeczki cukru
3 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki masła, rozpuszczonego
1 szklanka gazowanej wody mineralnej

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, wymieszać, a następnie dodać jajka, mleko i masło*. Zmiksować na gładką masę. Dodać wodę gazowaną - tyle, żeby rozcieńczyć masę do odpowiedniej konsystencji, dającej się wylewać na patelnię (może być trochę mniej lub trochę więcej niż szklanka). Przykryć i odstawić na 30 minut.

Naleśniki smażyć z dwóch stron na lekko natłuszczonej (ja używam oliwy), rozgrzanej patelni.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

* Można też zastosować metodę "muffinkową" - w jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre (oprócz wody gazowanej), a następnie łączymy obydwie i miksujemy na gładką masę - w ten sposób łatwiej uniknąć powstawania grudek.

Smacznego!

Trójkąty z twarogiem na słodko:


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
środa, 13 lutego 2013 10:08

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość kmaamk napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/13 10:22:24:

    Ja do smażenia nieraz używam oleju rzepakowego np. Kujawskiego, bo oliwa z oliwek ma niższą temperaturę dymienia.

  • Gość Anka napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/02/13 10:31:19:

    Do smażenia polecam klarowane masło :)

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/13 10:47:14:

    Najlepsze do smażenia są tłuszcze z punktem dymienia powyżej 200 st. C, więc np. oliwa z oliwek (wytłokowa = 238, rafinowana = 225, ale nie extra vergin!), masło klarowane = 235, olej rzepakowy rafinowany = 205, olej słonecznikowy rafinowany = 225. Tak więc wszystkie dobrze smażymy :) to tylko kwestia tego, jaki smak komu bardziej odpowiada

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/13 14:39:39:

    super:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl