Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

środa, 23 stycznia 2013

Naleśniki I

Jeden z dwóch przepisów, z których zazwyczaj korzystam i ten, z którego pomocą smażyłam swoje pierwsze naleśniki.

Źródło: "Całuski pani Darling" Małgorzata Musierowicz


Składniki:
1 łyżka masła
2 jajka (żółtka i białka osobno)
1 łyżeczka cukru
2 szklanki (pół litra) mleka
1 i 1/3 szklanki (około 200-220g ) mąki
trochę oliwy do smażenia

Masło roztopić i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko i letnie masło, wymieszać. Następnie dodać mąkę (ja przesiewam przez sito) i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Smażyć na rozgrzanej oliwie*, z obu stron, na złoto. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Z podanej porcji wychodzi mi około 10 delikatnych, puszystych naleśników.

* Jeśli macie dobrą patelnię do naleśników, to oliwa nie powinna być konieczna do smażenia, ponieważ w cieście już jest tłuszcz (masło).

Smacznego!


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
środa, 23 stycznia 2013 09:56

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • dogsonx napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/23 13:23:52:

    Też mam 2 przepisy na nalesniki, pierwsza wersja do jedzenia druga wersja do zawijania do krokietków :) a w sumie tak naprawdę to ja mam milion przepisów na naleśniki bo zawsze wymyślałam inny :) ale dwa podstawowe z których zawsze korzystam

    Twoje są fajne cieniutkie widzę , lubię takie :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl