Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

poniedziałek, 23 lipca 2012

Rogaliki krucho-drożdżowe

Bardzo dobre rogaliki, które znalazłam jakiś czas temu na jednym z ulubionych blogów :) Ciasto do nich ma smak neutralny (ani słodki, ani słony), więc jeśli zależy Wam na konkretnym smaku, wtedy można dodać do niego trochę soli lub cukru. Najlepiej wychodzą mi z twardą marmoladą, bo wtedy ładnie się zwijają i nic się nie rozpływa podczas pieczenia. Na zdjęciach jest też wersja z kremem cytrynowym, ale on nie chce już tak dobrze współpracować i rogale są trochę porozwijane... trzeba będzie to dopracować :)

Źródło: mojewypieki.blox.pl (z małymi zmianami w wykonaniu)


Składniki:
250 ml (1 szklanka) śmietany 18%
60g świeżych drożdży
1 łyżka cukru pudru
250g masła (zimne)
3 szklanki mąki
8g (czubata łyżeczka) cukru z wanilią
nadzienie (najlepiej twarda marmolada o dowolnym smaku)

Zrobić rozczyn: 1/3 szklanki śmietany delikatnie podgrzać w rondelku, wymieszać z pokruszonymi drożdżami i cukrem pudrem i odstawić do wyrośnięcia.

Masło rozetrzeć końcami palców z mąką i cukrem waniliowym tak, żeby przypominało kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałą śmietanę, zagnieść jednolite ciasto. Ułożyć je w misce, zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia: nagrzać piekarnik do 190oC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyjąć ciasto z lodówki i wyrobić (można podsypać delikatnie mąką, żeby się nie kleiło). Rozwałkować na grubość 3-4 mm (ciensze lepiej sie zwijaja i lepiej rosna), wyciąć trójkąty na rogale (można to zrobić albo wycinając najpierw duże koło, a potem tnąc je na 8 części, jak pizzę; albo tnąc długie, szerokie pasy, a potem z nich wycinając trójkąty). Na każdym trójkącie* układać trochę marmolady (pół do 1 łyżeczki), zwijać w rogalik w kierunku wierzchołka i układać na blaszce zawijając końce do środka, żeby uformować półksiężyce. Rogaliki można dodatkowo przed pieczeniem posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.

Wstawić do piekarnika, piec przez 15-20 minut, aż się zrumienią.

Gotowe rogale można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

* Ja dodatkowo nacinam podstawę każdego trójkąta po środku na głębokość około 1 cm - wtedy łatwiej się zwija.

Smacznego!

 


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
poniedziałek, 23 lipca 2012 09:57

Komentarze

Dodaj komentarz

  • dusiowaa napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/23 11:29:52:

    nie ma to jak rogaliki

  • Gość okularnica napisał(a) z aauh69.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/08/31 14:13:21:

    halo jest tu kto?
    Rogaliki są super, ale ja czekam na przepis a idealne naleśniki ze wskazówkami np. jaką zakupić patelnię do naleśników, ile ciasta wlać, żeby naleśnik nie był za gruby itd. Czekam z niecierpliwością na taki wpis!

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2012/08/31 18:23:19:

    Okularnica: po weekendzie biorę się znowu do roboty, bo już dawno nie było nowego wpisu :)

  • Gość okularnica napisał(a) z aauh69.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/08/31 18:33:01:

    Super! Czekam z niecierpliwością :)

  • gosik2.0 napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/06 22:30:28:

    Czekam na nowe przepisy, może na wspólne gotowanie. Przy okazji chciałam napisać o tym, że lubię tu zaglądać i dodałam blog do list Versatile Blogger Award.

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/07 10:49:34:

    gosik2.0: Dziękuję Ci! :D To dla mnie bardzo miłe, a nowe przepisy już-już za chwileczkę. Miałam długą przerwę, ale wracam z nowościami pewnie już jutro :)

  • joannab_jb napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/11 19:40:11:

    Zjadłabym teraz kilka, a najlepiej wszystkie. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę


Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine

zBLOGowani.pl