Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

piątek, 22 czerwca 2012

Sos czekoladowy

Ten przepis możecie znaleźć na blogu we wpisie urodzinowym, jednak sama polewa tak mi podpasowała, że postanowiłam poświęcić jej osobny wpis. Jest doskonale kakaowa, aksamitna, świetnie zastyga na tortach, ale można jej też użyć jako dodatek do deserów, ciast i lodów (w postaci sosu). Będę aktualizowała ten wpis o nowe zdjęcia za każdym razem, gdy ją wykorzystam :)


Składniki na około 2/3 szklanki = 170 ml polewy:
3 łyżki wrzącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100g (pół kostki) masła (pokrojonego na małe kawałki)

Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier puder. Dodać masło i rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać przesiane przez sitko kakao i mieszać do powstania gładkiej masy. Ostudzić.

Smacznego!


Polewa na torcie (z podwójnej porcji):

Z gofrem:


 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
piątek, 22 czerwca 2012 06:55

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/22 07:27:01:

    już wyobraziłam sobie waniliowe lody z tym sosem... mmm ;]

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/22 09:11:24:

    Dokładnie takie wczoraj były u nas :) tylko na zdjęcia już za ciemno było, a nic nie zostało na dzisiaj - następnym razem zrobię fotki!

  • Gość brukselka napisał(a) z *.brutele.be komentarz datowany na 2012/06/22 09:23:41:

    o nie! ile mnie ominęło:P

  • Gość zdana napisał(a) z *.free.aero2.net.pl komentarz datowany na 2012/06/22 20:40:59:

    Brukselko (dobry nick swoją drogą :P), to już wiesz, co normalnie czują zwykli śmiertelnicy :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl