Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

środa, 16 maja 2012

Mus herbaciany na 2 sposoby

Długo się wahałam, myślałam nad przepisem i już miałam zrezygnować, ale zdecydowałam się dołączyć do konkursu Irving i Durszlaka - na ostatnią chwilę :)

Moja propozycja to mus herbaciany, który można podawać schłodzony (czyli mus) lub zamrożony (czyli jako lody). Jest delikatny i lekki, a biała herbata nadaje mu specyficzny smak i aromat. Do tego przygotowanie tego deseru jest proste i jest to świetna propozycja na wykorzystanie białek.


Składniki (na 4-5 porcji):

1 torebka herbaty Irving Melon & Plum White
3 białka
3/4 szklanki cukru pudru, przesianego przez sitko (1/4 + 1/2)
250g śmietany kremówki 36%
3 łyżki śmietany 12%

Herbatę zaparzyć w 1/2 szklanki wody, ostudzić.
Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru pudru.
W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę na gęsty krem, następnie dodać do niego śmietanę, 5 łyżek herbaty i ponownie zmiksować. Delikatnie połączyć obie masy, używając dużej, drewnianej łyżki - dodawać po trochu ubitych białek do kremówki (najlepiej w 2-3 partiach) i mieszać do połączenia się mas w gładki krem. Nakładać do pucharków i zamrozić lub schłodzić.

Smacznego!


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
środa, 16 maja 2012 18:25

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość zdana napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2012/05/19 22:50:49:

    Słyszałam o tym deserze same superlatywy, dlatego w najbliższym wolnym momencie mamy zamiar go przygotować - tylko czego można dodać zamiast herbaty? Myślisz, że bez żadnego dodatku będzie po prostu miało śmietankowy smak?

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/20 10:08:43:

    Zdana: bez dodatków może być trochę mdłe, proponuję dowolny sok owocowy (świeżo wyciskany).

  • Gość zdana napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2012/05/23 21:07:50:

    Zrobiłam i podzielę się swoimi doświadczeniami - jak tylko zaczęłam, pomyślałam, że to będzie świetny przykład na konkurs "moja największa porażka w kuchni" :) najpierw oczywiście ubijanie białek - prawie nigdy mi się nie udaje. I tym razem nie mogło być inaczej - chyba za długo ubijałam, bo przez chwilę piana była sztywna, potem przestała taka być. Ale się nie przejęłam! Potem ubijałam śmietankę - w połowie zaczął mi śmierdzieć mikser, więc musiałam odczekać. Jak już przyszło do łączenia białek i kremu ze śmietany było mi wszystko jedno :) Część musu włożyłam do lodówki, a część do zamrażarki. Wnioski: wolę wersję lodówkową niż zamrażarkową. Ale jest tu jedno ale - 2 godziny to za krótko, a 24 za długo na trzymanie musu. Idealny był po nocy spędzonej w lodówce :) Ja dodałam zamiast herbaty sok z cytryny.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl