Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

wtorek, 24 kwietnia 2012

Pankejki - przepis podstawowy

Od dawna mnie pociągały, jako coś typowo amerykańskiego, ale długo szukałam dobrego przepisu, w którym nie czuć by było sody. Po licznych testach zdecydowanie wygrała wersja podana w przepisie niżej.

Źródło: przepis Jenney Cheever znaleziony on-line.


W dużym uproszczeniu pancakes (zwane też hotcakes, griddlecakes lub flapjacks) to amerykańska wersja naszych naleśników - są od nich mniejsze w obwodzie, ale za to dodatek proszku do pieczenia sprawia, że są grubsze. Podstawa to oczywiście mleko (lub maślanka), mąka i jajka (tak jak i w naleśnikach), a cała reszta zależy od naszej inwencji. Można je podawać na słodko lub słono (z warzywami, mięsem, ziołami). Najczęstsze dodatki to syrop klonowy lub kukurydziany, masło orzechowe, masło, dżem, owoce, miód, czy bita śmietana.
Niezwykle apetycznie wyglądają ułożone w stosik i polane syropem klonowym :)

Garść przydatnych informacji i ciekawostek:
Pancake Day = Shrove Tuesday - kulturowo to odpowiednik naszego Tłustego Czwartku, znany w krajach anglojęzycznych (głównie UK, części US, Kanadzie, Irlandii, Australii, Nowej Zelandii);
- są dwie szkoły przygotowania ciasta: jedna mówi, by wyrabiać je  krótko, nie rozcierając wszystkich grudek - tylko tyle, by składniki się połączyły (jak przy muffinach); druga - wręcz przeciwnie - by ciasto było gładkie i bez żadnej grudki;
- przygotowane ciasto najlepiej odstawić na co najmniej 15 minut przed smażeniem (w temperaturze pokojowej) - wówczas nabierze właściwego smaku;
- aby pankejki były bardziej puszyste, do ciasta zamiast części mleka należy dodać kwaśną śmietanę.

Źródła:
własne obserwacje :)
Wikipedia
The f Word - program tv Gordona Ramsay'a
Tajemnice kulinarne od A do Z, Maria Możdżonek, Wydawnictwo Interwers

Pancakes (pankejki) - przepis podstawowy


Składniki (na około 25 placków):

3 szklanki mąki (ja daję z lekką górką)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
1/4 szklanki (około 4 łyżki)
oleju

3 szklanki maślanki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 jajka (roztrzepane)

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać trzepaczką do połączenia w jedną masę (nie mieszać zbyt długo). Smażyć na patelni posmarowanej masłem, na średnim ogniu. Mi na jednego pankejka wchodzi mniej więcej pół chochli od zupy, ale wielkość można dostosować do swoich potrzeb. Smażyć z jednej strony, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, a brzegi nie będą surowe, następnie przewrócić delikatnie na drugą stronę i dosmażyć na złoto. Odkładać najlepiej na podgrzany talerz, żeby nie traciły temperatury (albo od razu zjadać) :)

Smacznego!


 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
wtorek, 24 kwietnia 2012 10:56

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość zdana napisał(a) z ip-78-30-122-149.free.aero2.net.pl komentarz datowany na 2012/04/24 19:42:32:

    To my (znaczy T.) spróbujemy i damy znać, jak wyszło. tylko zamienilibyśmy maślankę na jogurt naturalny, bo akurat mamy nadmiar - może być?

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/24 21:14:00:

    Może być :) Daj znać, czy się udały!

  • Gość zdana napisał(a) z ip-78-30-109-8.free.aero2.net.pl komentarz datowany na 2012/04/24 21:36:37:

    no to zrobiliśmy... wyszły lepsze niż nasze poprzednie próby - to chyba zasługa miodu :) jako dodatek posłużył jogurt z cukrem i pokrojone kiwi. zawsze się zastanawiam, czy my ich niedosmażamy, czy tak to powinno wyglądać :) w każdym razie idealnie trafiłaś z pankejkami na dzisiejszy wieczór! to co jutro będziemy robić? :)

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/24 21:44:51:

    Szybka jesteś! Super, że smakowały. Jutro planuję placuszki z twarogiem na śniadanie, ale nie wiem, czy dam radę wstać wystarczająco wcześnie, żeby je zrobić przed wyjściem do pracy :)

  • sycynabiblioteka napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/24 21:46:05:

    Super przepis

  • szarlotek napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/25 17:08:24:

    Wyglądają jak prawdziwe amerykany :)

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/26 10:41:40:

    Szarlotek dzięki, rosnę z dumy :D

  • Gość Ania napisał(a) z 178.73.48.7* komentarz datowany na 2012/04/26 19:59:06:

    Po maślankę szłam dzisiaj dwa razy... za pierwszym razem zgubiłam kasę :) Za drugim razem dokupiłam konfiturę truskawkową, tak tak dzisiaj na kolację pankejki - kolejne podejście. Te wyglądają super!! Ślinka cieknie :)

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/27 08:28:29:

    Aniu: trzymam kciuki :) daj znać, czy smakowały

  • Gość napisał(a) z 89-72-84-161.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/09/03 00:55:16:

    pycha są, polecam :-)

  • Gość głodna napisał(a) z afbd237.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/12/29 17:06:20:

    ale pieknie wyggladaja na prawde :) oby mi wyszly!

  • Gość wkolorzegroszku napisał(a) z hjl130.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/08/16 17:31:50:

    Głupie pytanie, ale... czy roztrzepane jaja w sensie i białko i żółtko razem, tak? :D
    Pozdrawiam :)!

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/16 17:43:21:

    Nie ma głupich pytań :) Tak - jajka całe, czyli żółtko i białko razem.

  • Gość napisał(a) z 89-67-47-197.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/11/03 08:58:55:

    idealne dla dzieci na śniadanie

  • Gość napisał(a) z 89-71-96-140.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/03/13 22:29:46:

    Dziś robiłam w/g przepisu-wyszły znakomite..z bitą śmietaną i malinami..mnaim..polecam,

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę
Słodkie Walentynki 2014


Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Proud member of FoodBlogs

Odszukaj.com - przepisy kulinarne