Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

niedziela, 22 kwietnia 2012

Karpatkowe bułki

 

Specjalnie na urodzinowe życzenie taty bułeczki, których dawno już nie robiliśmy - z przyjemnością przypomnieliśmy sobie ich smak :)

Pomysł prosty - karpatka podana w formie bułek, mniejszych lub większych, w zależności od preferencji i humoru (tzn. czy chce mi się bawić z małymi ptysiami danego dnia) :)
Był to jeden z pierwszych wypieków, od których zaczynałam. Na początku korzystałam z gotowego kremu karpatkowego z pudełka (i przepisu na ciasto z pudełka), teraz całość przygotowuję bez wspierania się proszkami budyniowymi.

Przepis na ciasto: "Moje wypieki" Dorota Świątkowska
Przepis na krem: j.w. dopracowany przeze mnie

Składniki na ciasto:

125g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzać do 200oC. Przygotować blachę do pieczenia: wysmarować ją masłem i wysypać kaszą manną lub wyłożyć silikonową podkładką do pieczenia.
Masło rozpuścić w rondelku, dolać wodę, zagotować. Wsypać mąkę i ucierać, aż powstanie gęsta masa, lekko przestudzić. Wmiksować jajka (po jednym) i proszek do pieczenia. Ciasto nakładać łyżeczką lub szprycą na przygotowaną blachę, w kilkucentymetrowych odstępach (urośnie). Piec około 20 minut (lub do złotego koloru). Po upieczeniu studzić na kratce.

Składniki na krem:

3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
150g masła
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej

Jedną szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąkami tak, by nie było grudek. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrami, a gdy zacznie wrzeć, dolać mieszankę z jajkami i energicznie mieszając, gotować aż powstanie gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać aż się rozpuści i połączy z budyniem. Całość można na koniec zmiksować mikserem, żeby pozbyć się ewentualnych grudek i dobrze wszystko wymieszać.
Budyń lekko przestudzić.

Przygotowanie bułek (2 sposoby):
- wypełnić kremem przy pomocy szprycy lub
- przekroić na pół (jak kajzerkę) i wypełnić kremem.

Wszystko wystudzić całkowicie i schłodzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 bułeczek.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
niedziela, 22 kwietnia 2012 09:37

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość kuchnia-domowa-ani.blogspot.com napisał(a) z *.189.218.66.skyware.pl komentarz datowany na 2012/04/22 14:27:33:

    super! kiedyś zrobię :)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/22 17:59:59:

    mmmm ten krem w środku :)

  • Gość Joanna napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/04/22 20:47:37:

    Pycha!

  • niepokornik napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/22 21:05:19:

    profiterolki, mniam, mniam:)

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/23 11:34:11:

    Niepokornik: prawie - tylko w wersji maxi :)

  • Gość zdana napisał(a) z *.free.aero2.net.pl komentarz datowany na 2012/04/23 19:30:18:

    szkoda, że na moje urodziny muszę jeszcze tak długo czekać, bo na pewno smaczne te urodzinowe życzenia :)

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/23 20:09:56:

    Zdana: na szczęście można je robić przez cały rok, na okrągło :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl