Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

piątek, 09 marca 2012

Gorąca czekolada - przepis baza / Hot Chocolate - Basic Recipe

Tak, wiem że już PRAWIE wiosna i taki przepis byłby lepszy na wielkie mrozy, ale ochota była ogromna, a do tego udało mi się kupić białe pianki :)

Podaję przepis podstawowy - czekolada z niego nie jest słodka, ale to świetna baza dla wszelkich wariacji na temat gorącej czekolady. Można do niej dodać odrobinę "tego i owego" według własnych upodobań, np. cukier do smaku, cynamon, kardamon, chilli, likier smakowy, czy - jak my - pianki marshmallows. Polecam!

Źródło inspiracji tutaj.

 



Yes, I know it's ALMOST spring and this recipe would be better for a great frost, but the desire was huge and on top of that I managed to buy white marshmallows :)

This is a basic recipe - chocolate isn't very sweet and it's a great base for other variations on the hot chocolate. You can add some this-and-that according to your taste, ex. more or less sugar, cinnamon, cardamon, chilli, liqueur or marshmallows - like I did.

 

 

Składniki (na około 5 porcji):

3,5 szklanki (875 ml) mleka
200 g (1 opakowanie) śmietany kremówki 36% (ja używam Piątnicy)
200 g (2 tabliczki) czekolady gorzkiej

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować na niewielkim ogniu, mieszając żeby nie przypalić czekolady. Gotowe! :)

Ja dodatkowo przecedzam całość przez drobne sitko, żeby pozbyć się ewentualnych farfocli/kożuchów (fuj - nie jestem miłośniczką kożuchów z mleka, nawet tych czekoladowych).
Gęstość czekolady można regulować przez dodanie mleka (żeby rozrzedzić) lub śmietany (żeby zagęścić).

Czekolada jest też świetna na drugi dzień - trzeba ją przestudzić i przechowywać w lodówce, a przed podaniem zagrzać.

Hot Chocolate - Basic Recipe

Ingredients (for about 5 servings):

3,5 cup (875 ml) milk
200 g heavy cream (I use 36% fat)
200 g dark chocolate

Put all ingredients into a heavy saucepan and bring to a boil over a medium-small heat, stirring constantly. Done! :)

I also pour boiled chocolate through a sieve to get rid of unwanted skin from milk (I'm not a fan of it at all, even the chocolate one).
You can control consistency by pouring more milk (to dilute) or more cream (to thicken).

This hot chocolate is also great on the second day - just store it in the fridge and heat up before serving.



 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
piątek, 09 marca 2012 19:29

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość madź napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/03/11 14:56:54:

    było grane.!lubię:)

  • Gość Czekoladowe Wyznanie napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/03/15 18:42:20:

    Bardzo ciekawy pomysł z tymi piankami. Jakoś wcześniej nie spotkałem takiej ekstrawagancji.

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/19 15:36:22:

    oj lubię.. :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl