Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

piątek, 10 czerwca 2011

Tarta z truskawkami

Przygotowana na kruchym spodzie wg przepisu Michel'a Roux (Ciasta pikantne i słodkie). Wyśmienita na lato, nie za słodka, z podanej ilości starcza jednak tylko po kawałku na 6 osób :(

Składniki na ciasto kruche:

130 g mąki tortowej
50 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
50 g cukru pudru, przesianego przez sitko
szczypta soli
1 jajko w temperaturze pokojowej

Pozostałe:

około 500 ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku (u mnie 2 łyżki)
truskawki

Surowe ciasto dobrze jest przygotować sobie dzień wcześniej.
Na stolnicy usypać górkę z mąki, dodać masło, cukier puder i sól. Wymieszać wszystko czubkami palców, aż ciasto zacznie tworzyć grudki. Zrobić w cieście wgłębienie i wbić do niego jajko. Ponownie wyrabiać końcami palców, aż będzie zwarte. Dalej ugnieść całość na gładką masę, zrobić z kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny (najlepiej na noc).
Odwinąć ciasto z folii, rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm, wylepić ciastem foremkę do tarty (około 24 cm - może być bez wyjmowanego dna, bo ciasto łatwo odchodzi od formy ceramicznej posmarowanej masłem). Wstawić do lodówki na min. 20 minut.
Nagrzać piekarnik do 190oC. Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć pergaminem, wysypać kulki do pieczenia lub groch/fasolę i piec z takim obciążeniem przez około 20 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie i papier i piec drugie 20 minut (lub do złotego koloru). Po upieczeniu ostudzić.

Śmietanę ubić mikserem razem z cukrem pudrem na gęstą masę. Wyłożyć na ostudzone ciasto, na wierzch ułożyć umyte truskawki.
Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
piątek, 10 czerwca 2011 18:49

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość koffeinka napisał(a) z *.38.160.60.resman.pl komentarz datowany na 2011/12/14 12:11:19:

    Rewelacja!!! Aby ciasto było na prawdę kruche i aromatyczne ważne jest aby dodać na prawdę dobre masło. Ja używam masło polskie mlekowity.

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/13 13:52:30:

    Prawda, masło to dla mnie podstawa każdego ciasta. Nie wyobrażam sobie np. zastąpienia go margaryną - brrrrr! :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine


zBLOGowani.pl