Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

poniedziałek, 08 listopada 2010

Ciasto z jabłkami

Spytacie - Czemu nie szarlotka? Bo to ciasto z całymi połówkami jabłek - bez dodatków, nieprzetworzonymi. Robi się je bardzo łatwo i szybko, a jeszcze szybciej znika :) Do tego bardzo łatwo się dzieli - dzięki połówkom jabłek, które wyznaczają porcje.
Jest to jedno z baaaardzo nielicznych ciast, których brzegi mi smakują - chyba na równi ze środkiem :)

Składniki:
2,5 szklanki mąki
250g masła
1 serek homogenizowany, waniliowy (200g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłka (kwaśne) - ilość zależy od wielkości jabłek i foremki
1 szklanka cukru pudru
1,5 łyżki śmietany

Z mąki, masła, serka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Rozwałkować jedną z nich, wyłożyć na blaszkę (posmarowaną masłem i posypaną mąką).
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Tak przygotowane wyłożyć na ciasto "dupkami" do góry :)
Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach, zlepić brzegi i nakłuć gdzieniegdzie widelcem.
Piec w temperaturze 180oC przez około 60 minut.

Cukier puder wymieszać ze śmietaną i takim lukrem zalać gorące ciasto.

Smacznego :)

* do naszej blaszki 20x30 cm weszło 12 porcji (6 jabłek)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
poniedziałek, 08 listopada 2010 14:47

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/08 21:03:55:

    O jak pysznie wygląda! :)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/08 22:14:00:

    czekam niecierpliwie na słodkości.

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/09 00:54:51:

    swietnie i bardzo aptycznie wyglada!

  • Gość sonia napisał(a) z axy105.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/01/25 22:35:46:

    cudne! polecam!

  • Gość Calla napisał(a) z nat-pra2-222.aster.pl komentarz datowany na 2012/02/01 13:50:53:

    rewelacja, a najlepsze jak przez noc postoi i chłodnym miejscu, choć trudno poczekać ;P

  • Gość jakub napisał(a) z ados223.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/05/13 17:04:46:

    Polecam dorobić więcej masy z cukru pudru. Przed położeniem połówki jabłka "napełnić" ją łyżeczką masy z cukru pudru z rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Bajeczne ciasto! poziom trudności 0-10 0!!!!

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/13 19:15:21:

    Jakub: dzięki za wskazówkę, następnym razem wypróbuję :)

  • Gość biju napisał(a) z 213.25.140.16* komentarz datowany na 2012/07/20 23:21:21:

    i to jest właśnie buchta :) pyszności

  • Gość napisał(a) z host-35-59.wyszkow.fuz.pl komentarz datowany na 2012/09/26 11:38:41:

    nigdy nie robilam ciasta bez jaka

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/27 10:49:37:

    Gościu: spróbuj, nie zawiedziesz się :)

  • Gość ggr napisał(a) z public-gprs296926.centertel.pl komentarz datowany na 2013/03/02 21:53:56:

    witam, własnie zamierzam zrobić to ciasto. Niestety w lodowce brak serka, czy ewentualnie mozna go zastąpic jogurtem naturalnym lub slodka smietanka 30? Moze ktos juz wyprobowal?

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/02 22:20:10:

    ggr: trzeba by poszukać czegoś zbliżonego składem i konsystencją do serka homogenizowanego. Nie próbowałam go zastępować, więc mogę tylko zgadywać - może jogurt naturalny (ale gęsty) z dodatkiem cukru i cukru waniliowego? lub gęsta śmietana z dodatkiem cukru i cukru waniliowego?

  • Gość Zdana napisał(a) z user-31-175-98-225.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/04/07 21:25:41:

    niemożliwe, żebym jeszcze nie komentowała tego ciasta! uważam, że jest to jedno z najsmaczniejszych ciast - kwaśne jabłka, ciasto bez cukru i luuuuuuuukier :) właśnie je zrobiliśmy, dajemy mu 10 minut na wystudzenie (więcej nie wytrzymamy) i jeeeeeemy :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę
Słodkie Walentynki 2014


Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Proud member of FoodBlogs

Odszukaj.com - przepisy kulinarne