Piekarnik - sprawdzone przepisy

Wpis

poniedziałek, 08 listopada 2010

Ciasto z połówkami jabłek / Apple-halves cake

To ciasto z całymi połówkami jabłek – nieprzetworzonymi, bez dodatków. Robi się je bardzo łatwo i szybko, a jeszcze szybciej znika :) Do tego bardzo łatwo się dzieli - dzięki połówkom jabłek, które wyznaczają porcje.

Jest to jedno z baaaardzo nielicznych ciast, których brzegi mi smakują - chyba na równi ze środkiem :)



It's a cake with apple halves - raw, unprocessed, with no extra ingredients. It's very easy and quick to make, and it disappears even quicker :) It's also easy to divide thanks to apple halves that mark the portions.


 

Składniki:
2,5 szklanki (420g) mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

250g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
1 serek homogenizowany, waniliowy (200g) - schłodzony
6 kwaśnych jabłek (np. boskoop, szara reneta)
1 szklanka (170g) cukru pudru
1,5 łyżki śmietany

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Foremkę o wymiarach 20x30 cm posmarować masłem i wysypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia).

Mąkę zmieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito na stolnicę, dodać masło i serek, szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować jedną część ciasta i wyłożyć nią dno i boki blaszki (mniej więcej do 2/3 wysokości).

Jabłka obrać ze skórki, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Tak przygotowane wyłożyć na ciasto "dupkami" do góry :) (w podanej blaszce mieszczą się 4 rzędy po 3 jabłka).

Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach, zlepić brzegi dolnego i górnego ciasta i ponakłuwać wierzch widelcem.

Piec przez około 60 minut, aż ciasto równomiernie się zrumieni.

Cukier puder wymieszać ze śmietaną i takim lukrem zalać gorące ciasto. Odstawić, żeby lukier zastygł. Ciasto jest świetne i na ciepło, i po ostygnięciu.

Smacznego :)


 

Apple-halves cake

Ingredients:
420g flour
1 tsp baking powder

250g cold unsalted butter, cut into small pieces
200g vanilla flavoured homogenized cheese - cold
6 sour apples (ex. rennet)
170g icing sugar
1,5 tbsp sour cream

Preheat the oven to 180 C. Grease and flour a 20x30 cm baking pan (or line it with parchment paper).

Combine flour and baking powder and sift onto the pastry board. Add butter and homogenized cheese, and quickly knead it into a smooth dough. Divide it in half. On a lightly floured work surface, roll out one half of dough and fit it into baking pan (reaching about 2/3 of the pan hight - or high enough to cover an apple half).

Peel, halve and core apples. Place them on the dough - round part up (you should have 3 rows of 4 halves.

Roll out the other half of the dough and cover apple halves with it, sticking egdes together. Prick the dough with a fork.

Bake for about 60 minutes, until the cake is evenly browned.

Mix icing sugar with sour cream and pour it onto the warm cake. Let set and cool a bit before serving (it tastes great both warm and cooled).

Enjoy:)




Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ilenia
Czas publikacji:
poniedziałek, 08 listopada 2010 14:47

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/08 21:03:55:

    O jak pysznie wygląda! :)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/08 22:14:00:

    czekam niecierpliwie na słodkości.

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/09 00:54:51:

    swietnie i bardzo aptycznie wyglada!

  • Gość sonia napisał(a) z axy105.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/01/25 22:35:46:

    cudne! polecam!

  • Gość Calla napisał(a) z nat-pra2-222.aster.pl komentarz datowany na 2012/02/01 13:50:53:

    rewelacja, a najlepsze jak przez noc postoi i chłodnym miejscu, choć trudno poczekać ;P

  • Gość jakub napisał(a) z ados223.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/05/13 17:04:46:

    Polecam dorobić więcej masy z cukru pudru. Przed położeniem połówki jabłka "napełnić" ją łyżeczką masy z cukru pudru z rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Bajeczne ciasto! poziom trudności 0-10 0!!!!

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/13 19:15:21:

    Jakub: dzięki za wskazówkę, następnym razem wypróbuję :)

  • Gość biju napisał(a) z 213.25.140.16* komentarz datowany na 2012/07/20 23:21:21:

    i to jest właśnie buchta :) pyszności

  • Gość napisał(a) z host-35-59.wyszkow.fuz.pl komentarz datowany na 2012/09/26 11:38:41:

    nigdy nie robilam ciasta bez jaka

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/27 10:49:37:

    Gościu: spróbuj, nie zawiedziesz się :)

  • Gość ggr napisał(a) z public-gprs296926.centertel.pl komentarz datowany na 2013/03/02 21:53:56:

    witam, własnie zamierzam zrobić to ciasto. Niestety w lodowce brak serka, czy ewentualnie mozna go zastąpic jogurtem naturalnym lub slodka smietanka 30? Moze ktos juz wyprobowal?

  • ilenia napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/02 22:20:10:

    ggr: trzeba by poszukać czegoś zbliżonego składem i konsystencją do serka homogenizowanego. Nie próbowałam go zastępować, więc mogę tylko zgadywać - może jogurt naturalny (ale gęsty) z dodatkiem cukru i cukru waniliowego? lub gęsta śmietana z dodatkiem cukru i cukru waniliowego?

  • Gość Zdana napisał(a) z user-31-175-98-225.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/04/07 21:25:41:

    niemożliwe, żebym jeszcze nie komentowała tego ciasta! uważam, że jest to jedno z najsmaczniejszych ciast - kwaśne jabłka, ciasto bez cukru i luuuuuuuukier :) właśnie je zrobiliśmy, dajemy mu 10 minut na wystudzenie (więcej nie wytrzymamy) i jeeeeeemy :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Kanał informacyjny


Reklama

egrosmiejsce na reklamę


Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi


Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipe search engine

zBLOGowani.pl